Magda Asteri - Reviews
 

Κριτικές γιά το έργο της
 

"Μέ θαυμάσιους χειρισμούς, χρωματικά εκρηκτική και θέσει μακράν της αφήγησης, η δημιουργός διατρέχει δίχως υπαινιγμούς, σύνδρομα μοντερνισμού, επιτηδεύσεις και σχεδιασμούς, έτσι απλά και χειρονομιακά ως φυσική διαδικασία, πιθανά τοπία και 'βιοτόπους'....".

Ανδρέας Γιαννούτσος (Ιανουάριος 2002)
Διευθυντής Εικαστικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας

"Στα ανεικονικά 'τοπία' της Μάγδας Αστέρη που διαπραγματεύονται τήν μορφική αναγνωρισιμότητα μέσα από μια μετεμπρεσσιονιστική δομοσυστατική αφαιρετικότητα, κυριαρχεί η πολυφωνική αρμονία ενός διάχυτου ρυθμού. Το βλέμμα ταυτίζεται με την χειρονομία και η χωροπλαστική αντίληψη με τις συνθετικές διακυμάνσεις ή τις διαβαθμίσεις του χρώματος, προκειμένου η ζωγράφος να υποβάλει την συνομιλία τού βάθους με την επιφάνεια. Το φως διαπερνά την στρωματογραφία του χρώματος στα υπαινικτικά της τοπία... Μιά πινελιά που αφ' ενός μεταφέρει και την ίδια στιγμή μεταφράζει τις εσωτερικές χροιές αυτού του πολυτονικού χρώματος...."

Αθηνά Σχινά (Φεβρουάριος 2002)
Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης

"Στα ζωγραφικά της έργα η Μάγδα Αστέρη εικονοποιεί εσωτερικές ψυχικές καταστάσεις και μνήμες που έχει ανακρατήσει το υποσυνήδειτο σε μια διαδρομή ετών και εμπειριών. Οι εικόνες μετατρέπονται σε μεταισθήσεις και οι εκφραστικές χειρονομίες υποκαθιστούν συνειρμούς μιάς διαρκώς μεταβαλλόμενης και δονούμενης πραγματικότητας... Το χρώμα στα αφαιρετικά τοπία της Μάγδας Αστέρη πρωταγωνιστεί. Οι εντάσεις και οι υφέσεις του, η υλικότητα και η υφή του, δημιουργούν ψευδαισθήσεις αναγλυφικότητας και ταυτοχρόνως αποστάσεων, όπου τα μακρινά 'επεισόδια' μετατρέπονται σε κοντινά και οικεία, ενώ ο θεατής έχει την εντύπωση πως μυείται σε μιά μετέωρη, όσο και μεταιχμιακή κατάσταση, που την συγκροτούν αντιθετικές ισορροπίες και αλληλένδετοι ρυθμικοί σχηματισμοί...
Οι μορφές της εκπηγάζουν από έναν δονούμενο φωτοχώρο. Συστρέφονται, συνενώνονται με άλλες, διαφοροποιούνται, διαλύονται κι ανασυντίθενται, μέσα από διαρκείς μετασχηματισμούς και αναδομήσεις, καθώς διατηρούν την ρευστότητα, τον εσωτερικό τους παλμό και την αναδιαρθρωτική τους ικανότητα. Η χειρονομία γίνεται διακύμανση και η μεταβλητικότητα της παρουσιάζει ένα τοπίο ταλαντώσεων, το οποίο σχετικοποιεί τόσο την έννοια της σταθερότητας και της διάρκειας όσο και την εντύπωση του φευγαλέου κι ονειρικού..."

Αθηνά Σχινά (Ιανουάριος 2003)
Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης

" 'Σονάτες με χρώμα' τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής της Μάγδας Αστέρη... Οι πίνακες πού εκτίθενται είναι 'ανεικονικά τοπία', με εμμονή στην επίπεδη φόρμα και στο 'συμβολικό' χρώμα μας αγγίζουν ίσως ως επίκαιρος αντίλαλος απο εκείνον τον γοητευτικό δάσκαλο των αμερικανών αφηρημένων εξπρεσιονιστών, τον παραγνωρισμένο Χανς Χόφμαν."

Αυγουστίνος Ζενάκος (Το Βήμα, 1.3.2003)
Κριτικός Τέχνης

"Η Μάγδα Αστέρη ανήκει στην κατηγορία εκείνη των καλλιτεχνών που σε πείσμα των καιρών επιμένουν να ενασχολούνται ακόμη με τις πλαστικές αρετές, αξίες και ποιότητες της τέχνης και του τελάρου, να απασχολούν την εργασία τους κυρίαρχα στοιχεία έκφρασης όπως το σχήμα και το χρώμα.... Ξοδεύει γενναιόδωρα σε λειτουργίες που διαπερνούν τις μυστικές διαδρομές και αρτηρίες του μυαλού της, υποτάσσεται και παρασύρει τους ρυθμούς της σε ακούσματα καρδιάς. Συνάμα διατηρεί βασικές αρχές όπως η στέρεα σχεδιαστική άρθρωση, η επιλεκτική χρωματικη χροιά και διαβάθμιση, χαρακτηριστικά στοιχεία της προηγούμενης εργασίας της, των 'Κοσμοχώρων', υπερβατικούς τόπους με αίσθηση τού μεταφυσικού, πού είχα την τύχη να παρουσιάσω το Μάη του 2002 στο Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Λάρισας... Τη γραφή της στοιχειοθετούν σκόπιμα ασαφή πεδία, κώδικες και ιχνοεικόνες που αντλούν απο τη γοητεία του φυσικού και πραγματικού, στοιχεία που εδώ εκλαμβάνονται απλά ως αδιόρατη προέκταση ή υπαινιγμός του ορατού... Με χρωματικές διατυπώσεις λεπτής κλίμακας και αίσθησης, αντιλαμβάνεται τον κόσμο της ως διαπίστωση μιάς βαθύτερης κοσμικής διαβάθμισης και ισορροπίας, ατέρμονης συγκίνησης και ζωής..."

Ανδρέας Γιαννούτσος (Μάιος 2005)
Εικαστικός - π. Διευθυντής Εικαστικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας

 
 
 

 


Click on the thumbnails below to see
pictures of press - exhibitions
Selected
critiques &
brochures


Copyright 2006 /© Magda Asteri / design afterzed.gr